Saturday 14 June 2008

My všichni jsme cestujícími na Titanicu

pátek, 13. června 2008, výstava artefaktů z Titanicu, Lucerna, Praha

Po obdržení palubního lístku jsem se na chvíli stala pětadvacetiletou Bess Waldo Allison (celým jménem Mrs. Hudson J. C. Allison, Bess Waldo Daniels), která doprovázela svého manžela na jeho služební cestě s jejich dvěma dětmi (Loraine, 2 roky a Trevor, 1 rok) a nyní se vraceli domů do Wisconsinu.

Bessie potkala svého budoucího manžela ve vlaku a necelý rok po seznámení (hned, jakmile jí bylo 21 let) se navzdory nesouhlasu svých rodičů vzali.

Allisonovi cestovali na Titanicu první třídou společně s Alice Cleaver, chůvou syna Trevora.

Osudné noci dne 14. dubna 1912, když se Titanic po srážce s ledovcem začal potápět, se Bess i s dcerkou Loraine mohly bezpečně zachránit, ale než se záchranný člun 11 začal spouštět, zaslechla od někoho, že je její manžel na druhé straně lodi. Bess odmítla odplout bez svého manžela, a tak s Loraine na poslední chvíli ze člunu vystoupila a zoufale hledala Joshuu. Následně byla důstojníkem nacpána do skládacího člunu a když jí zahlédli naposled, právě přepadávala z napůl zaplaveného člunu...

Neštěstí z celé rodiny Allisonových přežil pouze roční Trevor, který byl i se svojí chůvou Alice zachráněn lodí Carpathia. Malá Loraine byla jediným dítětem z první a druhé třídy, které se na Titanicu utopilo.

zdroj

celá výstava byla neskutečně působivá, hodně se totiž soustředila na osudy cestujících a jejich osobní věci. Snad úplně nejvíc mě zaujal saténový náhrdelník se třemi malými kroužky posázenými diamanty, bohužel není známo, komu patřil.

každopádně všem tuhle výstavu vřele doporučuju, protože tam na vás dýchne atmosféra jednotlivých palub (možná i díky hudbě, která je přizpůsobena částem výstavy) a až vyjdete z Lucerny ven, budete mít pocit, že nepatříte do roku 2008, ale do roku 1912...

5 comments:

Agnes said...

bylo dokonalý, vid

Naughty girl said...

Už se tam moc těšim :-)

Elis said...

bylo to úžasný *IN LOVE* .. hned bych se do roku 192 "vrátila" :(

Anonymous said...

www.meadowvonfreedom.blog.cz
jsem zpáátky ;*

Anonymous said...

Převčírem jsem na této výstavě byla také. Ano, opravdu krásné to bylo..